Katso kaikki kirjamme | Klikkaa tästä ➡️

Onko usko vain uskon asia?

Onko usko vain uskon asia?
Miten ihminen voi erottaa totuuden ja harhan toisistaan? Voiko ihminen tietää, mikä uskonto on oikea? Onko ihmisen luotettava subjektiivisiin sisäisiin viboihin ja fiiliksiin? Vai onko uskonnollinen totuus löydettävissä ja tiedettävissä hörhöilemättömän arvioinnin perusteella?

Useimmat uskonnot (esim. buddhalaisuus ja hindulaisuus) perustavat uskottavuutensa johonkin mystiseen tai transsendentaaliseen kokemukseen. Jopa jotkut kristilliset ryhmät väittävät, että heidän uskottavuutensa ja aitoutensa voidaan todeta Pyhän Hengen perusteella, jonka he sanovat antavan heille varmuuden. Mutta kun Raamattua tutkitaan, Pyhälle Hengelle ei anneta mitään tällaista roolia.
Mystisiä uskontoja on aina ollut olemassa, ja ne ovat väittäneet, että ne ovat saaneet johdatusta ja opastusta korkeammilta voimilta, joita ei voi selittää, ne vain tuntee. Raamatun Jumala sitä vastoin tarjosi aina todisteita - todisteen sanoman jumalallisesta alkuperästä ennen kuin hän odotti ihmisten uskovan (esim. Joh. 10:37-38; 20:30-31; 1. Tess. 5:21; 1. Joh. 4:1; 5. Moos. 18:21-22 lue alla).

Totuus on luonteeltaan sellainen, että sen todenperäisyys ei riipu subjektiivisesta inhimillisestä kokemuksesta. Sen sijaan Jumala loi meidät ihmiset järjelliseksi olennoiksi ja sitä järkeä on syytä käyttää myös uskontoon liittyvissä asioissa.
Kun säilytämme rehellisen, ennakkoluuloista vapaan sydämen meillä ihmisillä on kysy harkita ja punnita todisteita ja tehdä oikeita johtopäätöksiä. Kuten Jeesus sanoi: Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita (Joh. 8:32). Uskonnollisten väitteiden totuudellisuus on todistettavissa todisteiden ja rationaalisen ajattelun ja historiallisin faktojen perusteella. Ihmiset pystyvät päättelemään loogisesti ja erottamaan totuuden ja valheen toisistaan.
 
 
Raamantunviittaukset
Joh. 10:37-38 Jos minä en tee Isäni tekoja, älkää uskoko minua. Mutta jos teen, uskokaa tekojani, vaikka ette minua uskoisikaan. Silloin te opitte ymmärtämään, että Isä on minussa ja minä olen Isässä.
Joh. 20:30-31 Monia muitakin tunnustekoja Jeesus teki opetuslastensa nähden, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.
1 Tess. 5:21 Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää.
1 Joh. 4:1 Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja.
5 Moos. 18:21-22 Jos alatte kysellä mielessänne, mistä tiedätte, mikä sana ei ole lähtöisin Herralta, muistakaa tämä: Jos se, mitä profeetta puhuu Herran nimissä, ei toteudu, se ei ole Herran sanaa vaan väärän profeetan röyhkeää puhetta. Älkää kuulko häntä. 

 
Photo by Josh Applegate on UnsplashJätä kommentti