Katso kaikki kirjamme | Klikkaa tästä ➡️

Ajatuksia itsenäisyydestä

Ajatuksia itsenäisyydestä

Kansalaiset! Suur’ on aika, lyödään vuosisatain arpa, minkä tääll’ on hengen
herruus, onko vapaus vaiko orjuus. Suomi vaatii valkeutta, tehkää pirtit päivän
tulla, kansakunnan kulmapaadet synnyinmaahan painakaa!
Eino Leino/Kansan
henki


Halusin tietää, mistä lähtöisin on sana itsenäisyys suomen kielessä. Löysin, että
itsenäisyys on johdettu adjektiivista itsenäinen.
Sanojen pohjana on vanha suomalais-ugrilainen sana itse. Tämän sanan alkuperäinen merkitys lienee ollut varjo tai varjosielu; tähän viittaavat ugrilaiskielten vastineiden merkitykset.

Näkemystä tukee se, että aikoinaan ihmisten sielun on uskottu olevan hänen
varjossaan, ja varjo on siis edustanut ihmisen henkistä minää. Eli yli sata vuotta
sitten Suomi taisteli saavuttaakseen oman vapaan sielun.

Mielenkiintoinen kysymys on, mistä ihmiset tietävät, mitä merkitsee olla itsenäinen kansa. Kun katsomme Suomen aikaisempaa historiaa, täällä asuvilla ihmisillä ei ollut mahdollisuutta kokea itsenäisyyttä. Suomi ei ollut itsenäinen, mutta oli olemassa unelma ja usko, että se on mahdollista.

Jokaisella meistäkin on unelma, jonka haluaisimme toteutuvan. Meidän pitäisi olla kärsivällisiä. Monet aikaisemmat sukupolvet Suomessa eivät voineet sanoa, että niillä on oma valtio, mutta unelma siitä siirtyi eteenpäin ja tuli aika, jolloin se toteutui. Ehkä me emme näe, että unelmamme toteutuvat, mutta voi tulla aika, kun kaikki meneekin niin kuin pitäisi mennä.
Älä hautaa unelmia, älä tapa uskoa ja toivoa, koska et tiedä, milloin on
itsenäisyyden aika.


Rukoilemme Suomen puolesta samalla tavalla kun rukoilemme kirkkomme puolesta, että kaikki menisi niin kuin Jumala haluaa.
Jeesus sanoi, että se joka tekee Isän tahdon, pääsee taivasten valtakuntaan. Nämä sanat ovat meille esirukouspyyntö, että Suomi tietäisi, mikä on sen kallio ja ymmärtäisi, miksi se on itsenäinen.
Oi
Suomi, katso, sinun päiväs koittaa, Yö uhka karkotettu on jo pois Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa, Kuin itse taivahan kansi sois. Yön vallat aamun valkeus jo voittaa. Sun päiväs koittaa, oi synnynmaa.

Aamen

Isä Stan eli Stanislaw Zawilowicz SCJJätä kommentti