Katso kaikki kirjamme | Klikkaa tästä ➡️

ET IKINÄ ARVAA MITÄ KUULIN?

ET IKINÄ ARVAA MITÄ KUULIN?
Et ikinä usko, mitä kuulin yhdestä seurakunnan työntekijästä. Nyt on kyllä mehukas juoru. Todella noloa! Miten se kehtaa? Ai kamala, kyllä itse häpeäisin silmät päästäni.
Kokemuksesta voin sanoa, että juoruilu on helppoa ja jopa mukavaa. Ehkä vieläkin mukavampaa on kuunnella ja kauhistella näitä juoruja tutuista ja tuntemattomista.
Tohkeissani puhun eteenpäin asioita, jotka olen saattanut nähdä väärin, kuulla väärin ja tajuta väärin. Pöyristyneenä kerron eteenpäin asioita, jotka kuulin ohimennen puolella korvalla. Posket innosta hehkuen kerron eteenpäin juoruja, joiden todenperäisyydestä kertojallakaan ei ollut ihan täyttä varmuutta.
Joskus en halua kertoa kaikkea tietämääni, mutta vihjailen ja jätän asian arvailujen varaan. Kokemuksesta voin sanoa, että juoruilu on mukavaa.
Voi Herra, pane huulilleni vartija!
Vanha tarina kertoo, miten filosofi Sokrateen luo tuli kerran mies ja sanoi: ”Kuulehan, minun on kerrottava sinulle jotain tärkeää ystävästäsi!”
”Odota vähän”, viisas vanhus keskeytti hänet. ”Oletko siivilöinyt sen, mitä aiot kertoa, kolmen seulan läpi?”
”Minkä kolmen seulan?”, kysyi mies.
Sokrates sanoi: ”Kuuntelehan! Ensimmäinen on totuuden seula. Oletko varma, että kaikki mitä aiot sanoa minulle, on totta?”
Mies vastasi: ”En ole ihan varma, sillä olen sen kuullut toisilta.”
Sokrates jatkoi: ”Mutta olet kai siivilöinyt sen ainakin toisen seulan läpi? Se on hyvyyden seula. Onko se hyvä tieto ystävästämme?”
Mies punastui ja vastasi: ”No ei todellakaan ole, kaikkea muuta, odotahan, kun saat kuulla…”
Sokrates kysyi jälleen: ”Oletko sitten ajatellut kolmatta seulaa ja kysynyt itseltäsi, onko minun tarpeellista kuulla se asia ystävästäni?”
Mies vastasi ihmetellen: ”Tarpeellista? Ei oikeastaan.”
Sokrates kysyi hämmästyneenä: ”Miksi ihmeessä haluat kertoa rakkaasta ystävästämme tarinoita, jotka eivät ole tosia, hyviä eivätkä edes tarpeellisia”.
Kun kuulen tarinoita ihmisistä, kunpa muistaisin totuuden, hyvyyden ja tarpeellisuuden seulat. Monet valheet, pahat ja väärät asiat jäisivät uskomatta ja kertomatta eteenpäin. Monet pahat mielet jäisivät aiheuttamatta ja sydämet särkemättä, jos puhuisin vain totta, hyvää ja tarpeellista.
Paavali: ”Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi”. (Ef 4:29)
Siunaavin terveisin Sirpa Hiltunen

Näistä Sirpa Hiltusen facebookhartauksista julkaistaan tässä kuussa kirja Voimapakki -rohkaisun ja lohdutuksen sanoja arjesta. 


Jätä kommentti